Početkom prošle godine u najmanjem gradu na svijetu, Humu u Istri osnovano je Astronomsko društvo Hum, a večeras su predsjednik društva Marin Krota i tajnik društva Aleksandar Merlak prezentirali planove za rad novog društva predstavnicima astronomskih društava koji su u Hum stigli iz Rijeke, Pule, Višnjana i Malog Lošinja. Obzirom da se novoosnovano Astronomsko društvo Hum planira pridružiti Hrvatskom astronomskom savezu, večerašnjem sastanku su između ostalih nazočili dopredsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Damir Šegon, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević i voditelj Višnjanske zvjezdarnice Korado Korlević. Na sastanku je bilo govora o suradnji po pitanju obrazovnih aktivnosti za djecu i mlade, daljnjem razvoju Hrvatske i Globalne meteorske mreže, zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i mogućnosti razvoja astroturizma na području Huma odnosno centralne Istre.

 

2023 03 40 sastanak Hum

Danas je u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture održan sastanak predsjednika i tajnika nacionalnih saveza u tehničkoj kulturi, a bilo je govora o pripremi novog Zakona o tehničkoj kulturi, aktualnom stanju nacionalne zajednice i predstojećoj skupštini. Sastanku su nazočili predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza dr. sc. Željko Andreić i glavni tajnik saveza Dorian Božičević.

 

2023 03 04 kolegij HZTK

 

U petak 3. veljače 2023. na Astronomskom centru Rijeka održana je svečanost bratimljenja Akademskog astronomskog društva Rijeka i Centra za astronomske studije Antares iz Trsta. Svečanost je održana u večernjim satima, a prisutne članove obaju društava na početku su pozdravili predsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka Lovro Pavletić, mag. phy. i voditeljica Astronomskog centra Rijeka Andrea Cvitan. U nastavku, predsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka Lovro Pavletić, mag. phy. je prezentirao povijest astronomije u gradu Rijeci i rad društva, a potom je predsjednik Centra za astronomske studije Antares iz Trsta Stefano Schirinzi prezentirao je povijest astronomije u gradu Trstu i rad njihovog društva nakon čega su razmijenjene plakete o bratimljenu. Na koncu svečanosti prisutnima se obratio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, mag. theol. čestitavši dvjema društvima na bratimljenju te je potom održao kratku prezentaciju idejnog projekta „Adriatic Sky" kojeg bi astronomska društva iz Hrvatske i Italije mogla kandidirati na EU fond za prekograničnu suradnju Interreg Italija-Hrvatska. Večer se nastavila uz ugodno druženje i prigodni domjenak.

 

2023 02 03 Rijeka grupna fotografija

Komet C/2022 E3 (ZTF) je dugoperiodični komet koji je došao sa samog ruba Sunčevog sustava odnosno iz Oortovog oblaka, a otkrila ga je zvjezdarnica Zwicky Transient Facility u ožujku 2022. godine. Komet je izrazito zelene boje radi njegova kemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svjetlosti. Biti će najbliži Zemlji 1. veljače na nekih 42 milijuna kilometara, a već je proteklih dana bio zamjetljiv golim okom iz mjesta sa kvalitetnim tamnim nebom bez svjetlosnog onečišćenja. Može ga se vidjeti i iz urbanih zona koristeći manji dvogled, a kroz dvogled, opažač će ga moći zamijetiti kao blijedu mutnu mrlju, izmaglicu okruglog oblika. Prolazak kometa ZTF (C/2022 E3) za kojeg se spektakularno kaže da je tu prvi put u 50.000 godina najvjerojatnije će biti kako ono kažemo "prvi put, zadnji put i nikad više". Naime, radi njegove parabolične putanje ovaj komet, nakon što obiđe oko Sunca, neće nam se vjerojatno više vratiti nego će najvjerojatnije izletiti iz Sunčevog sustava u međuzvjezdani prostor. Ova činjenica znači jedinstvenu priliku za pogledati nešto što možete vidjeti samo jednom u životu i što vjerojatno nitko poslije vas više vidjeti neće.

 

Uzmite dvogled i maknite se od javne rasvjete!

Komet je desno od Sjevernjače odmah nakon sumraka!

 

2023 Comet-ZTF-Finder-Chart-900px

Facebook @astronomskisavez