Akademsko astronomsko društvo - Rijeka u subotu oko mlađaka u srpnju tradicionalno organizira astronomsko promatranje i druženje na otvorenom - Platak Star Party. Ovogodišnji PSP održat će se 15. srpnja, a u slučaju loših vremenskih uvjeta, događaj će se odgoditi za prvu sljedeću subotu 22. srpnja.
Lokalitet Platak, na granici ulaza u nacionalni park Risnjak, dugogodišnja je popularna promatračka lokacija za astronome riječkog područja. Od 2004. godine članovi AAD-a Rijeka redovito promatraju ljetni meteorski roj Perzeidi vizualno i fotografski, a od 2011. godine organiziraju astronomsku večer, prvenstveno namijenjenu astronomima amaterima, ali i svim zainteresiranim građanima i ostalim zaljubljenicima u noćno nebo. Promatranje je koncepirano na način da se astronomska oprema postavi u sumrak na velikom parkingu, nekadašnjoj livadi Platak, a promatranje koje se odvija i kroz okular ili fotografski može trajati cijelu noć. Iako se lokalitet Platak nalazi na manje od 30 km zračne udaljenosti od grada Rijeke te je južni horizont podosta svjetlosno onečišćen, mjerena Sky Quality Metrom u dobrim vremenskim uvjetima u zenitu dosežu i do vrlo dobrih 21,20 mag/arcesc^2, a svjetlosna traka Mliječnog puta dominira ljetnim nebom. Oni sretniji sigurno će vidjeti i prve pripadnike meteorskog roja Perzeidi koji svoj maksimum aktivnosti imaju sredinom kolovoza.
Sudionici Star partyja koji žele prespavati na Platku mogu rezervirati smještaj u Velikom ili Malom domu Platak. Nadamo se kako će nas vremenski uvjeti poslužiti te ćemo 15. srpnja moći uživati u ljepotama noćnog neba te pritom napraviti i nove fotografije Deep-Sky objekata!
Vidimo se na Platku!

 

2023 07 15 Platak Star Party

Facebook @astronomskisavez