Akademsko astronomsko društvo Rijeka u četvrtak 2. kolovoza 2018. organizira predavanje na temu Neutrini - glasnici iz dalekog svemira u Astronomskom centru Rijeka s početkom u 21:00 sat, a predavač je dr. sc. Diana Dominis Prester. Neutrino je stigao iz dalekog svemira do leda Antarktika, te pobudio brojne teleskope na Zemlji i u svemiru na promptnu akciju. Kakvu je to važnu informaciju donio iz prošlosti, i time "zaslužio" objavu u časopisu Science?Dijana Dominis Prester, astrofizičarka s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci koja je zajedno s međunarodnim timom sudjelovala u ovom nedavno objavljenom otkriću radeći na teleskopima MAGIC na Kanarima, objasnit će što su neutrini te kakva je njihova povezanost s gama-zračenjem iz aktivnih galaktičkih jezgri, supermasivnih crnih rupa u središtima dalekih galaksija. Bit će riječi o gama teleskopima MAGIC, eksperimentu IceCube, te tzv. "Multimessenger" astronomiji koja uključuje različite tehnologije i eksperimente, u zadnje vrijeme sve popularnijoj grani fizike nužnoj za potpunije razumijevanje svemira.

 

astrophy

U utorak 24.07.2018. s početkom u 21:00 sati Pou Buje i TZ Buje organiziraju stručno predavanje na temu Zaštita planeta Zemlje od potencijalno opasnih svemirskih tijela (drugi dio). Predavanje će se održati u Kuli Sv. Martina u Bujama, a predavač je voditelj Višnjanske zvjezdarnice Korado Korlević.

 

2018 07 24 Korado predavanje

seeker-of-knowledgeAstronomsko astronautičko društvo Zadar u suradnji s Maticom Hrvatskom Zadar organizira predavanje profesora Dalibora Šimunića pod naslovom KOZMOLOŠKA PERSPEKTIVA. Na predavanju će biti govora o povijesti moderne kozmologije i modernog pogleda na svemir kako je proistekao iz suvremenih opažanja. Predavanje će održati u dvorani Matice Hrvatske na adresi Don Ive Prodana 1, Zadar u srijedu 21. ožujka 2018. s početkom u 18:30 sati. Ulaz je slobodan.

ante radonicPetak, 1. prosinca
Gimnazija "Fran Galović", Koprivnica

18:00 Predavanje – Ante Radonić: Astronautika danas i sutra

Facebook @astronomskisavez