Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je pokrenulo Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja na sljedećoj poveznici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje je otvoeno do 06.07.2018.

 

Ministarstvo-zaštite-okoliša-i-energetike

Međunarodna astronomska unija (IAU) poziva sve zainteresirane da pošalju svoje fotografije za prvu e-izložbu fotografija na temu svjetlosnog onečišćenja koja će se održati u vrijeme 30. generalne skupštine Međunarodne astronomske unije kako bi se pokazao utjecaj svjetlosnog onečišćenja na mjestima važnim za astronomiju. 30. generalna skupština će se održati u Beču od od 20. do 31. kolovoza 2018. godine.

 

2018 30 ga IAU

 

U pozivu stoji: "Pozivamo sve zemlje i astronome da pridonesu podizanju svijesti o vrlo ozbiljnom problemu za okoliš koji nastaje radi svjetlosnog onečišćenja stvarajući i prikazujući kolekciju fotografija noćnih prizora oko zvjezdarnica, koje prikazuju (1) ljepotu noćnog neba bez svjetlosnog onečišćenja ili (2) kako svjetlosno onečišćenje utječe na taj prostor za 1. e-LP izložbu."

 

Poziv za dostavu fotografija je otvoren do 31. srpnja 2018. godine, a fotografije možete poslati putem sljedeće poveznice http://bit.do/lp-exhibit. Tekst poziva sa uputama možete preuzeti klikom ovdje.

 

 

Skupina eksperata za svjetlosno onečišćenje iz Njemačkog udruženja Licht und Natur e.V., Talijanskog udruženja CieloBuio i Slovenskog udruženja Dark-Sky Slovenia donijela je dokument pod nazivom Minimalni uvjeti za javnu nabavu ekološke javne rasvjete i prometne signalizacije u EU. Dokument je preveden na hrvatski jezik i možete ga preuzeti klikom ovdje.

 

lp experts coalition

Nakon poziva za imenovanje članova u radnu skupinu za izradu novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja u prosincu 2017. godine, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sazvalo je prvi sastanak radne skupine koji će se održati 01. veljače 2018. u prostorima Ministarstva. Hrvatski astronomski savez i Udruga za zaštitu noćnog neba - Naše nebo imenovali su svoje članove u radnu skupinu, a imenovanja su prihvaćena pa se nadamo da ćemo na ovaj način i direktnim sudjelovanjem u radnoj skupni moći pomoći kako bi se izradilo što bolje novo zakonsko rješenje.

 

Ministarstvo-zaštite-okoliša-i-energetike

Facebook @astronomskisavez