Kao najavu djelomične pomrčine Sunca koja će biti vidljiva iz Hrvatske 25. listopada 2022. Hrvatski astronomski savez u suradnji s Astronomskim astronautičkim društvom Zadar i drugim partnerima organizira Izložbu POMRČINE SUNCA u Kneževoj palači u Zadru.
Na izložbi možete saznati više informacija o Suncu i kako nastaju pomčine Sunca, tko je snimio prvu fotografiju pomrčine iz Hrvatske te pogledati fotografije prošlih pomrčina i tranzita preko Sunca koje su snimili razni autori.

 

2022 Pomrcine Sunca web FB Zadar

2022 IDSW Losinj izlozba

2022 IDSW Jelsa izlozba

U srijedu 18. prosinca 2019. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu s početkom u 13:00 sati održalo se otvorenje izložbe pod naslovom Zvjezdarnica "Manora" 125 godina. Zvjezdarnicu "Manora" u Malom Lošinju izgradio je Spiridion Gopčević koji je kao astronom djelovao pod pseudonimom Leo Brenner, a zvjezdarnica je službeno započela s radom 9. svibnja 1894. godine. Zvjezdarnica "Manora" bila je prva civilna i privatna zvjezdarnica na prostoru Hrvatske i deveta zvjezdarnica u tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji. Leo Brenner je odigrao važnu ulogu pomogavši Otonu Kučeri prilikom osnivanja zvjezdarnice u Zagrebu 1903. godine, a Zvjezdarnica "Manora" je bila vrlo poznata u svijetu te su je posjećivali mnogi poznati astronomi i proizvođači astronomske opreme, jednom prilikom posjetio ju je čak i poznati američki astronom Percival Lowell. Na  otvorenju prisutne je prvo pozdravila ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, a autor izložbe Dorian Božičević, mag. theol. joj je zahvalio što je Tehnički muzej omogućio da se izložba održi.

 

2019 12 28 otvorenje tmnt 01

Markita Franulić - prof. dr. sc. Željko Andreić - Dorian Božičević, mag. theol.

 

Nakon pozdrava ravnateljice muzeja, predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza prof. dr. sc. Željko Andreić je uručio zaslužnim udrugama i pojedincima priznanja Hrvatskog astronomskog saveza i to:

 

- Astronomskom društvu Beskraj iz Zagreba - povodom 20. obljetnice rada

- Astronomskom društvu "Leo Brenner" iz Malog Lošinja - povodom 25. obljetnice rada

- Astronomskom društvu Kumova slama iz Daruvara - povodom 10. obljetnice uspješnog organiziranja manifestacije 10 dana astronomije u Daruvaru

- Borisu Štromaru - za izniman doprinos u postupku proglašenja Petrove gore prvim Međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj

- Antonu Borošu, Dunji Županić, Saši Selihar i Josipu Previću - za izniman doprinos u postupku proglašenja Međunarodnog parka tamnog neba Vrani kamen

 

Nakon podjele priznanja autor izložbe Dorian Božičevič, mag. theol. kratko je uveo u temu izložbe te je istaknuo da je većina originalnih razglednica, dopisnica i kuverti s pečatom zvjezdarnice došla iz donacije gospodina Franka Nereticha iz New Yorka koji je rodom s otoka Ilovika te da je ovo prvi puta da su izložena skoro sva pisana astronomska djela Lea Brennera zahvaljujući kolekciji knjiga gospodina Manfreda Bauera iz Astronomskog društva Aalen iz Njemačke koji je svoju kolekciju ustupio za potrebe izložbe. Božičević je pročitao i pismo gospodina Bauera u kojem gospodin Bauer kaže da želi cijelu kolekciju donirati Astronomskom društvu "Leo Brenner" te da moli da se informira Grad Mali Lošinj je će donacija biiti izvršena tek u trenutku kada Grad Mali Lošinj osigura dovoljno prostora za rad Astronomskog društva i za postav o povijesti u kojem će ova građa moći biti dostupna javnosti. Izložbu je službeno otvorio predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza prof. dr. sc. Željko Andreić istakavši posebnu osobnost Lea Brennera odnosno Spiridiona Gopčevića.

Izložba će biti otvorena do 18. siječnja 2020. godine. Izložba je u organizaciji Astronomskog društva "Leo Brenner" iz Malog Lošinja i Hrvatskog astronomskog saveza, a postav su pomogli Tehnički muzej Nikola Tesla i Grad Mali Lošinj.

Facebook @astronomskisavez