Danas se na svoj posljednji veliki put u bespuća zvjezdanog neba uputio naš dragi prijatelj Mladen Korlević. Mladen je kroz desetljeća nesebičnog rada na izgradnji i održavanju prvo zvjezdarnice u Višnjanu, a potom nove zvjezdarnice na Tičanu, vođenje grupa posjetitelja, djece i mladih, vođenja u sklopu Znanstveno šumskog kampa – Explora Cuvete te mnogobrojne druge aktivnosti zadužio ne samo svoje mjesto Višnjan i astronomsku zajednicu već cijelu Lijepu našu. Mladena ćemo pamtiti kao dobrog prijatelja, koji je uvijek bio spreman pomoći, uvijek vedrog i nasmijanog s osebujnim smislom za humor. U ime Hrvatskog astronomskog saveza želimo izraziti iskrenu sućut obitelji, ali i svima koji su Mladena poznavali i s njim surađivali jer je ovo veliki gubitak za sve nas. Dragi Mladene, vidimo se među zvijezdama!

 

Mladen Korlevic

danijela mazarekicU petak 13. prosinca 2019. nakon kratke i teške bolesti preminula je učiteljica i tajnica Astronomskog društva Korenica Danijela Mazarekić. Danijela je svoj život posvetila radu s djecom i zajedno sa svojim suprugom projektu izgradnje zvjezdarnice u Korenici. Hvala joj za sve što je učinila za amatersku astronomiju. Danijela, ostat ćeš u našim sjećanjima i družit ćemo se s tobom svaki puta kada pogledamo u zvijezde.

thomas poschDana 5. tranja 2019. godine prerano je preminuo prof. dr. sc. Thomas Posch profesor na Sveučilištu u Beču, čovjek s dva doktorata koji je predavao astronomiju i astrofiziku, a cijelog se života zalagao za zaštitu noćnog neba i smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Neki od nas smo ga poznavali sa međunarodnih skupova o svjetlosnom onečišćenju kao velikog stručnjaka i nekoga tko je uvijek bio spreman pomoći stručnim savjetom. Svi smo mi zvjezdana prašina.

Dzoni StimacU nedjelju, 20. rujna 2015. nakon duge i teške bolesti preminuo je dugogodišnji član Akademskog astronomskog društva Rijeka Džoni Štimac. Pamtit ćemo Džonija po nesebičnom zalaganju i pomoći koju je u svakom trenutku bio spreman pružiti svakom astronomu. Bio je jedan od onih koji su svojim entuzijazmom i zalaganjem dali veliki doprinos razvoju astronomije u gradu Rijeci. Hvala mu za sve što je učinio za amatersku astronomiju, a ponajviše mu hvala na tome što je bio dobar čovjek i prijatelj. Džoni, vidimo se među zvijezdama.

Facebook @astronomskisavez