JUBILARNI 30. SUSRET ASTRONOMA REGIJE ALPE-ADRIA U RIJECI

 

Danas se na Astronomskom centru u Rijeci održava jubilarni 30. Susret astronoma Regije Alpe-Adria, a domaćini susreta su Akademsko astronomsko društvo Rijeka i Hrvatski astronomski savez.
Na početku susreta okupljene su pozdravili: u ime organizatora Lovro Pavletić, dopredsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka Alen Ožbolt, koordinator Susreta Alpe-Adria Paolo Corelli i glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Prije samog otvaranja susreta glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević uručio je Povelju Hrvatskog astronomskog saveza Paolu Corelliju kao zahvalu za više od trideset godina rada na koordinaciji ovog susreta. Održana je i minuta šutnje za sve nedavno preminule kolege, a sam susret je započeo predavanjem o teleskopima MAGIC dr. Marine Manganaro sa Sveučilišta u Rijeci. Susret traje cijeli dan i tijekom dana predstavnici astronomskih društava će održati svoja pojedinačna izlaganja te će se zaključiti predavanjem o Zvjezdarnici „Vera Rubin" koje će održati dr. sc. Željko Ivezić sa Sveučilišta u Washingtonu. Na susretu sudjeluje 48 predstavnika iz 15 astronomskih društava iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Njemačke.

 

O SUSRETU ALPE-ADRIA

 

Susret astronoma regije Alpe-Adria okuplja prvenstveno astronome amatere iz talijanske regije Furlanija-Julijska krajina, Slovenije i zapadne Hrvatske, a obzirom da su na susretu dobrodošli svi zaljubljenici u astronomiju i srodne znanosti, kroz povijest susreta često je bilo sudionika iz Njemačke, Austrije, Srbije te ostalih talijanskih i hrvatskih regija. Glavna ideja susreta je godišnje okupljanje astronoma amatera iz navedene međunarodne regije, razmjena ideja i iskustva, postizanje novih suradnji na području istraživačke i popularizacijske astronomije te bolje povezivanje astronoma amatera i profesionalaca.

 

2002 09 04 pavletic bozicevic corelli

Lovro Pavletić - Dorian Božičević - Paolo Corelli

Facebook @astronomskisavez