Od 15. do 19. siječnja u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Slatini održan je petodnevni tečaj astronomije za učitelje i nastavnike u sklopu projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske. Tečaj je vodio glavni tajnik našeg saveza Dorian Božičević, a na tečaju je sudjelovalo 19 učitelja i nastavnika iz 6 osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije.

 

2024 01 19 OS Slatina

Hrvatski astronomski savez svim svojim članicama članovima, i svima dobre volje želi sretne i vesele Božične i novogodišnje praznike.
Kao i mnogi od vas, u to vrijeme mira i odmora i mi ćemo se malo odmoriti pa naše mreže neće biti jako aktivne.

 

2023 Bozic Nova godina

Hrvatski astronomski savez je u protekle tri godine organizirao brojne aktivnosti na području Općine Jelsa što je za rezultat imalo uspješno proglašenje Općine Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i cijeloj južnoj Europi te 37. lokalnoj samoupravi na svijetu koja je stekla ovaj prestižni ekološki naslov. Suradnja se trebala nastaviti radom na razvoju astroturizma i izgradnji astronomskog centra u zgradi bivše osnovne škole u naselju Poljica, no to dosad nije ostvareno. Savez je otvoren za suradnju na tom području, u okvirima njegovih mogućnosti.
S obzirom na razne natpise koji ovih dana kruže društvenim mrežama možemo samo reći slijedeće:
Niti tajnik saveza niti bilo koja druga osoba unutar saveza nije pod suspenzijom, i svi obavljaju svoje redovite poslove.
Savez je udruga koja okuplja astronomska društva i udruge iste razine iz cijele RH a čija je glavna djelatnost rad na području amaterske astronomije, popularizacije astronomije i astronomske edukacije. Savez eventualne povrede radnih i ostalih obaveza članica i djelatnika saveza prema savezu rješava promtno na svojim tijelima i to na temelju čvrstih i pravno utemeljenih činjenica, na način propisan važećim dokumentima saveza i zakonima RH. Savez nije, i ne može biti odgovoran za individualne postupke svojih članica, ili djelatnika saveza, pogotovo ako te aktivnosti ne zadiru u djelatnost saveza. Savez se ujedno ograđuje od neprimjerenih ili nespretnih izjava svojih članica, ili djelatnika saveza, a koje nisu usklađene sa tijelima saveza. Odgovornost za takve izjave ili aktivnosti snose udruge ili pojedinci koji su ih izrekli. Savez ne može biti odgovoran za privatne postupke bilo koga iz njegovih redova, pogotovo ako se radi o privatnim odnosima i stavovima. Savez ne može procjenjivati ispravnost ili neispravnost takvih postupaka, za to postoje institucije koje se time bave. Savez će uvijek doslovno i promptno ispoštovati svaku odluku tih institucija u najkraćem mogućem roku. Savez je uvijek otvoren za suradnju sa svim institucijama i pojedincima koji nastupaju u dobroj namjeri.
Predsjednik IO HAS-a
dr.sc. Željko Andreić

 

03 Humac

U suradnji Parka prirode Lastovsko otočje i Hrvatskog astronomskog saveza proteklog tjedna na Lastovu je održan petodnevni tečaj astronomije za odrasle. Tečaj je vodio glavni tajnik astronomskog saveza Dorian Božičević. Kroz predavanja obrađene su teme o astrognoziji, Sunčevom sustavu, optičkim teleskopima i montažama, Suncu te o nastanku i životu zvijezda, a organizirana su i promatranja te praktični rad s teleskopima. Na tečaju je sudjelovalo petnaest polaznika od kojih čak dvoje koji su radi tečaja na Lastovo došli iz Splita što je dokaz da razvojem astroturizma i ponudom kvalitetnih sadržaja, Lastovo može privući goste čak i u prosincu. Osim vođenja tečaja astronomije, glavni tajnik astronomskog saveza sastao se s načelnicom Općine Lastovo Anitom Jančić Lešić vezano za popis javne rasvjete i donošenje plana rasvjete sukladno Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, s direktoricom Turističke zajednice Općine Lastovo Dianom Magdić vezano za astronomski program za iduću godinu te sa direktorom Parka prirode Lastovsko otočje Mirom Maričevićem i suradnicima vezano za uvođenje astronomskih sadržaja u program parka prirode. Glavni tajnik je tijekom boravka na Lastovu obavio i mjerenja kvalitete noćnog neba koja su potrebna kako bi se Lastovsko otočje uspješno kandidiralo za status Međunarodni park tamnog neba kod Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (Dark Sky International).

 

2023 Lastovo tecaj grupna

Facebook @astronomskisavez