Astroturizam, iako mala grana gledajući turizam općenito, jedna je od najbrže rastućih grana turizma. Na Viškom otočju još nalazimo tamno nebo iznimne kakvoće, osobito na jugoistočnom dijelu i otoku Biševu. Nažalost svjetlosno onečišćenje globalno je u stalnom je porastu pa tako i u Hrvatskoj i otoku Visu. Upravo zbog toga, raste interes lokalnog stanovništva za zaštitom noćnog neba i međunarodnim certificiranjem zaštićenog područja noćnog neba. Time bi se stvorili preduvjeti za razvoj astroturizma - cjelogodišnjeg, održivog i ekološkog oblika turizma, stoga se na Visu održava:

 

Javna tribina o Svjetlosnom onečišćenju,

zaštiti noćnog neba i astroturizmu,

uz organizirano promatranje Mjeseca, Jupitera i Saturna
Vis, 24.10.2023.

 

Ovim putem Vas pozivamo na tribinu i predavanje koje će se održati 24.10.2023. s početkom u 18.30 sati, u dvorani škole Antun Matijašević Karamaneo, u Visu. Ovaj događaj organiziran je uz podršku Grada Visa, Grada Komiže, Turističke zajednice Grada Visa i Hrvatskog astronomskog saveza, čiji će predstavnici sudjelovati na događaju.
Na tribini će sudjelovati delegat međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba Dark Sky International za Hrvatsku, Dorian Božičević – glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, Mali Lošinj i Zlatko Ciganj – jedan od osnivača Astronomskog centra i Riječke zvjezdarnice te Korado Korlević – voditelj Višnjanske zvjezdarnice i jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena koji će na tribini sudjelovati putem Video linka.
Nakon tribine, planirano je javno promatranje Mjeseca, Jupitera i Saturna.

 

2021 10 24 Vis tribina web

Facebook @astronomskisavez