U noći sa 22. na 23. veljače 2021. točnije 23.02.2021. u 00 sati 00 minuta i 23 sekunde po lokalnom vremenu kamere Hrvatske meteorske mreže (Global Meteor Network) snimile su vrlo sjajan meteor, bolid nešto slabijeg sjaja od Mjeseca u fazi prve četvrti. Kasnijom analizom snimaka sa xxx kamera, pokazalo se da je na područje Dalmacije pao meteorit. Prema prvim rezultatima koordinator meteorske mreže Damir Šegon je izvijestio da su snimke sa četiri kamere (Zadar, Čiovo, Zvjedano selo Mosor i Humac kraj Jelse na otoku Hvaru) omogućile izračun putanje, iz kojeg je proizišlo da je tijelo veličine otprilike rukometne lopte u atmosferu Zemlje ušlo brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi te svoj sjajni put započelo na visini od 84 kilometra. Nakon nešto više od 4 sekunde preleta, meteoroid se ugasio pri brzini nešto manjoj od 3 kilometra u sekundi na visini od 26 kilometara, pri čemu rezultat dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta upućuje na to da je dio meteoroida preživio svijetli let. Preživjela masa procijenjena je na oko 25 grama, što uz tipičnu gustoću od 3300 kilograma po metru kubičnom daje tijelo koje odgovara kugli promjera oko 25 milimetara (nešto poput veličine loptice za stolni tenis ili golf). Orbita tijela ukazuje na to da je tijelo porijeklom iz asteroidnog pojasa.

Nebeska tijela meteoroidi koja prilikom sraza s atmosferom Zemlje vidimo kao svjetlosnu pojavu meteore ukoliko su dovoljno velike mase da ne izgore u potpunosti padnu na površinu Zemlje i tada ih nazivamo meteoritima. Na Zemlju iz svemira svakodnevno padne više od 40 tona materijala iz svemira koji najčešće sagori u našoj atmosferi, a povremeno se dogodi da neki veći komad preživi i stigne do površine Zemlje kao što je to sada slučaj. Meteorit je pao u Dalmaciju na šire područje grada Šibenika, a preciznije podatke o mjestu pada za sada nećemo iznositi u javnosti kako ne bi prouzročili „meteorsku groznicu“ i kako bi eventualni nalaz zaštitili za potrebe znanosti. U potragu za meteoritom će uskoro krenuti organizirana skupina članova naših astronomskih društava.

 

CMN 20210222 230023 ZD Ciovo ZSM Humac

Svi oni koji su uspjeli snimiti meteor ili njegov trag uvelike su doprinijeli dokumentiranju ovog događaja. Međutim, kako bi od tih snimaka bilo koristi u smislu otkrivanja putanje meteora i mogućnosti pada meteorita, snimke moramo moći kalibrirati u odnosu na zvijezde, koje se po danu ne vide. Stoga umoljavamo sve koji to mogu (ukoliko kamera kojom su snimili trag to omogučava), da snime nekoliko snimaka noćnog neba na kojem se vide zvijezde - sa istog mjesta odakle su snimili i trag, te snimke pošalju na mail adresu Hrvatskog astronomskog saveza (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). Isti kadar, isto mjesto, samo da se vidi što više zvijezda. Pored snimke, potrebne su nam i što preciznije koordinate mjesta sa kojeg je snimka snimljena (GoogleEarth koordinate su dovoljne), poželjno ali ne i obavezno i model uređaja kojim je snimano.
Unaprijed zahvaljujemo!

 

2020 02 28 bolid 02

 

Koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon je iz do sada prikupljenih podataka o jučerašnjem padu meteora napravio analizu i sastavio sljedeće izvješće.

 

Trenutno dostupni podaci:

 

 • puno statičkih fotografija
 • 4 video zapisa, od toga 3 iz automobila, jedan sa fiksne lokacije
 • seizmički zapisi soničnog udara prema senzorima zavoda iz Hrvatske i Slovenije, ali vjerojatno postoje i iz Austrije i Italije

 

NASA - Centar za mala tijela - https://cneos.jpl.nasa.gov/fireballs/

 

 • prolet meteora: 2020-02-28 09:30:34 UT
 • procijenjena energija: 0,34 kT
 • procijenjena brzina: preko 20 km/s
 • procijenjena masa: 5.5 t
 • procijenjena veličina: 1.5 m

 

Rezultati IMO Fireball reporta - https://fireball.imo.net/members/imo_view/event/2020/1027

 

 • 70 očevidaca iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije
 • mnoštvo snimaka, za sada 4 videa
 • putanja ukazuje na završetak leta u Sloveniji

 

Za precizniju analizu potrebna je kalibracija video zapisa i statičkih snimaka (snimak istog dijela neba istim uređajem noću, i to tako da se na snimci vidi što više zvijezda). U kontaktu smo sa Slovenskim astronomima koji se organiziraju u smislu analize njima dostupnih podataka i razmatraju mogućnost postojanja meteorita, po čemu će vjerojatno organizirati potragu. Prema višegodišnjem iskustvu, ovako brzm meteori ne ostaju krupniji meteoriti već sav materijal "izgori" u atmosferi. Moguće je međutim da sitniji komadi veličine do 10-ak grama prežive eksploziju, te se rasprše na širem području.

 

Sažetak trenutnih spoznaja:

 

 • 28. veljače 2020. nešto nakon 10:30 CET
 • udar svemirskog tijela veličine oko 1.5 metara
 • putanja ukazuje da je let završilo iznad Slovenije

 

Ukoliko dođemo do dodatnih informacija, napravit ćemo precizniju analizu u suradnji sa slovenskim kolegama.

 

2020 02 28 bolid 01

Iznad Hrvatske je jutros eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) oko 10:30 - 10:31. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10:34. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajaju nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalnih šteta nema. Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba, a jedina do sad poznata video snimka je sa sigurnosne kamere automobila u Italiji, gradić Fano između Pesare i Ancone, udaljenog oko 350 kilometara zračne linije od Zagreba: https://youtu.be/ezJOriwsxV4.

Gdje je točno eksplodirao, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije, te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida preživjeli pad na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao "potencijalni meteoriti" nemaju nikakve vrijednosti.

Radi određivanja putanje, originalne fotografije i video snimke šaljite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; provjerite snimke sigurnosnih kamera; ako ste u mogućnosti s iste lokacije danas po noći napravite fotografiju tako da se vidi nekoliko zvijezda i ponovno pošaljite.

 

Linkovi sa snimkama bolida:

 

Zagreb - https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZzQODkZkuxwncSkPfX0gNdSvXeWFmabPBM7&fbclid=IwAR2Jfuh6G3xO3cnua03VFx64Iv2-rjQsqExiXXjD-uAb67-ZIE6KSSKtTHY

 

Fano (Italija) - https://youtu.be/ezJOriwsxV4

Senj (LiveCamCroatia) - https://youtu.be/ZENkMJVCYlE

 

2020 02 28 bolid

Facebook @astronomskisavez