Od 3. do 5. lipnja 2022. u Koprivnici se održao 7. Susret astronomskih društava Hrvatske povodom 25. obljetnice osnutka Astronomskog društva Koprivnica. Susret je započeo u petak 5. lipnja s predavanjem predsjednika Hrvatskog astronomskog saveza dr. sc. Željka Andreića na temu „Svjetlosno onečišćenje i opažanja golim okom" u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Fran Galović", a prije samog predavanja prisutnima su se obratili glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, mag. theol. te domaćini predsjednik Astronomskog društva Koprivnica Marko Vargović, prof. i tajnik društva Ivan Gašparić. U večernjim satima u prostorijama Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice postavljene su dvije izložbe „Život zvijezda" i „Što je to svjetlosno onečišćenje".
Drugog dana susreta u jutarnjim satima je u suradnji s Gimnazijom „Fran Galović" u sklopu manifestacije „Dan za znanost" organizirano promatranje Sunca, a u popodnevnim satima je u prostorima Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice održana redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza. Na početku skupštine prisutne su pozdravili predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza dr. sc. Željko Andreić, dopredsjednik Damir Šegon te glavni tajnik saveza Dorian Božičević, mag. theol., a skupština se nastavila prezentacijom 25 godina rada Astronomskog društva Koprivnica koju je održao tajnik društva Ivan Gašparić, prezentacijom projekta izgradnje Kozmološkog centra i zvjezdarnice u Križevcima koju je održao član Astronomskog društva Križevci Antun Gold te potom službenim dijelom skupštine prema dnevnom redu što je izložio glavni tajnik saveza Dorian Božičević, mag. theol.. Nakon skupštine nastavilo se s prigodnim druženjem i promatranjem Mjeseca u centru Koprivnice. Na susretu su sudjelovali predstavnici iz 13 astronomskih društava iz cijele Hrvatske.
Po završetku susreta, u nedjelju 6. lipnja predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza dr. sc. Željko Andreić i glavni tajnik saveza Dorian Božičević, mag. theol. te članovi astronomskih društava iz Zagreba, Rijeke i Malog Lošinja posjetili kozmološki centar i zvjezdarnicu u izgradnji u Križevcima. S projektom su nas upoznali voditelj projekta dr. sc. Andrej Dundović i predsjednik Astronomskog društva Križevci Martin Vujić. Radovi na kozmološkom centru i zvjezdarnicu bi trebali biti gotovi do početka rujna te se u rujnu očekuje i službeno otvorenje.

 

2022 06 04 Koprivnica web

U Kostreni je od 25. do 27. rujna 2020. održan 5. Susret astronomskih društava Hrvatske. Na otvorenju susreta u petak predstavnike astronomskih društava pozdravili su glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević i predsjednik Akaademskog astronomskog društva Rijeka Dinko Brautović. Prvog dana susreta bilo je riječi o radu i budućem razvoju Hrvatske meteoske mreže. U subotu u jutarnjim satima održane su izvještajne skupštine Hrvatskog astronomskog saveza i Našeg neba - Udruge za zaštitu noćnog neba te je bilo govora o aktualnim problemima po pitanju svjetlosnog onečišćenja i parkovima tamnog neba te o radu na pravilniku vezano na Zakon o zzaštiti od svjetlosnog onečišćenja. U večernjim satima dr. sc. Tomislav Jurkić je održao predavanje na temu Legacy Survey of Space and Time (LSST). Nakon predavanja održano je javno promatranje teleskopima, a mortilo se Mjesec, Jupiter i Saturn.

 

2020 09 26 grupna susret tekst

Budući da je na Petrovoj gori južno od parkirališta kod spomenika, mjesta gdje se postavljaju teleskopi, postavljen komunikacijski toranj osvijetljen snažnim crvenim svjetlima koja onemogućavaju prilagodbu na mrak, ovogodišnji star party održati će se u Lici, nedaleko Korenice, blizu mjesta Bunić, za vikend 18.-20. rujna.

 

Sve informacije o Lika Star Party možete pronaći ovdje: http://www.ad-beskraj.hr/lika-star-party-2020

 

Lokacija za postavljanje teleskopa: https://goo.gl/maps/m74HHfJ8yhLakGUu5 

 

Lika-star-party

Od 19. do 21. listopada 2018. na otoku Lošinju se održavao 3. Susret astronomskih društava Hrvatske u organizaciji Hrvatskog astronomsmkog saveza te financijsku potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Grada Malog Lošinja. U petak 19. listopada 2018. Susret su otvorili predsjednik Saveza prof. dr. sc. Željko Andreić i tajnik Saveza te predsjednik društva domaćina Astronomskog društva "Leo Brenner" Dorian Božičević, mag. theol., a okupljene je u ime Grada Malog Lošinja pozdravio predsjednik gradskog vijeća Elvis Živković.

 

02 2018 10 19 WEB 3 susret ad rh Zivkovic

 

Nakon uvodnih riječi nastavilo se s predstavljanjem aktivnosti Saveza i udruga članica tijekom 2018. godine:

 

1. Aktivnosti Hrvatskog astronomskog saveza 2018. - Dorian Božičević i Željko Andreić
2. Aktivnosti Astronomskog društva "Leo Brenner" / Mali Lošinj 2018. - Dorian Božičević
3. Aktivnosti Astronomskog društva Varaždin 2018. - Davor Maračić
4. Aktivnosti Astronomskog društva Koprivnica 2018. - Ivan Gašparić
5. Aktivnosti Astronomskog društva Kumova Slama / Daruvar 2018. - Tini Boroš
6. Aktivnosti Astronomskog društva Beskraj / Zagreb 2018. - Marko Himelreich
7. Aktivnosti Akademskog astronomskog društva Rijeka - Lovro Pavletić

 

Drugog dana susreta u subotu 20. listopada 2018. u jutarnjim satima u dvorani Kuće Betanija u Velom Lošinju održana je redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza i izborna skupština Našeg neba - udruge za zaštitu noćnog neba. Obe je skupštine vodilo radno predsjedništvo u sastavu prof. dr. sc. Željko Andreić, Dorian Božičević, mag. theol. i Klaudija Molnar.

 

2018 10 20 skupstina has nn

 

Na skupštini Hrvatskog astronomskog saveveza su usvojena izvješća o radu i financijska izvješća za 2017. godinu i prvih šest mjeseci 2018. godine te prijedlog plana i programa rada i financijskog plana za 2019. godinu.

Na izbornoj skupštini Našeg neba - Udruge za zaštitu noćnog neba je ponovno izabrano isto vodstvo i to: Korado Korlević za predsjednika, Boris Štromar za dopredsjednika i Dorian Božičević za tajnika, a bilo je govora o daljnjem radu na zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i nabavi opreme za vršenje mjerenja.

 

2018 10 20 tribina

 

U večernjim satima održana je tribina na temu Astronomija, turizam i svjetlosno onečišćenje. U temu je uveo tajnik Hrvatskog astronomskog saveza i Našeg neba - Udruge za zaštitu noćnog neba Dorian Božičević, mag. theol. koji je iznio opći osvrt na problem svjetlosnog onečišćenja i aktualnosti vezane za donošenje novog Zakona o zaštiti od svjetlostog onečišćenja, pregled astronomskih aktivnosti usmjerenih na turističku ponudu u drugim zemljama (Španjolska, Poljska, Portugal, Italija, Čile, UK, SAD, ...) te osvrt na neke astronomske aktivnosti u turističkoj ponudi otoka Lošinja koje organizira Astronomsko društvo "Leo Brenner". Nakon uvodnog izlaganja, Antun Boroš iz Astronomskog društva Kumova Slama iz Daruvara je prezentirao inicijativu za osnivanje Parka tamnog neba Vrani kamen te proceduru prijave za priznavanje parka tamnog neba Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (IDA). Ako dogodine procedura priznavanja Parka tamnog neba Vrani kamen dobije pozitivnu ocjenu Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba, Vrani kamen će postati prvi park tamnog neba u Hrvatskoj. Marko Himelreich iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba je prezentirao inicijativu za proglašenje Petrove Gore parkom tamnog neba, a Lovro Dujnić iz istog astronomskog društva kampanju za promociju Hrvatskog zvjezdanog neba kroz astrofotografiju pod nazivom "Croatia full of stars" koju je pokrenuo Boris Štromar. Opći zaključak tribine je da Hrvatska uvelike kaska za drugim zemljama sa ponudom astronomskih sadržaja u turizmu te da još nema niti jedan park tamnog neba unatoč dobrim uvjetima za proglašenje više takvih parkova i činjenici da ovakvi sadržaji u svijetu konstantno bilježe dvoznamenkasti rast turističkih posjeta. Razlog slabe razvijenosti ovakve turističke ponude koja bi produžila turističku sezonu i koja definitivno spada u oblike održivog turizma je nezaineresiranost lokalnih turističkih zajednica te lokalnih i regionalnih samouprava za razvoj ovakvih sadržaja. Po završetku tribine obilježena je Međunarodna noć motrenja Mjeseca organiziranim promatranjem Mjeseca teleskopima sa terase Kuće Betanija.

 

2018 10 21 susret has grupna

 

Zadnjeg dana susreta, predsjednik društva domaćina Astronomskog društva "Leo Brenner" Dorian Božičević, mag. theol. je u dvorani Kuće Betanija u Velom Lošinju održao kratko predavanje na temu 125 godina od dolaska Spiridiona Gopčevića (Lea Brennera) na otok Lošinj i početka izgradnje Zvjezdarnice "Manora", a potom su se sudionici susreta uputili u Mali Lošinj u obilazak grada i kuće gdje se nalazila nekadašnja Zvjezdarnica "Manora". Susret je zaključen zajedničkim ručkom na Rivi lošinjskih kapetana.

 

Facebook @astronomskisavez