U utorak 7. studenog 2023. preminuo je Anđelko Glivar, dr. med., liječnik, astronom amater, astrofotograf i vlasnik jedne od najljepših privatnih zvjezdarnica, ne samo na Zagorskim bregima nego u Hrvatskoj. Anđelko se pridružio zvijezdama i maglinama koje je toliko volio. Počivao u miru!

 

Andjelko Glivar

U četvrtak 27. srpnja 2023. zauvijek nas je napustio dragi kolega Rajko Sušanj, osnivač i dugogodišnji predsjednik Astronomske udruge Danica – Ogulin. Dragi Rajko ili kako su te od milja zvali, dragi Bruno, vidimo se među zvijezdama.

 

Rajko Susanj

Danas se na svoj posljednji veliki put u bespuća zvjezdanog neba uputio naš dragi prijatelj Mladen Korlević. Mladen je kroz desetljeća nesebičnog rada na izgradnji i održavanju prvo zvjezdarnice u Višnjanu, a potom nove zvjezdarnice na Tičanu, vođenje grupa posjetitelja, djece i mladih, vođenja u sklopu Znanstveno šumskog kampa – Explora Cuvete te mnogobrojne druge aktivnosti zadužio ne samo svoje mjesto Višnjan i astronomsku zajednicu već cijelu Lijepu našu. Mladena ćemo pamtiti kao dobrog prijatelja, koji je uvijek bio spreman pomoći, uvijek vedrog i nasmijanog s osebujnim smislom za humor. U ime Hrvatskog astronomskog saveza želimo izraziti iskrenu sućut obitelji, ali i svima koji su Mladena poznavali i s njim surađivali jer je ovo veliki gubitak za sve nas. Dragi Mladene, vidimo se među zvijezdama!

 

Mladen Korlevic

danijela mazarekicU petak 13. prosinca 2019. nakon kratke i teške bolesti preminula je učiteljica i tajnica Astronomskog društva Korenica Danijela Mazarekić. Danijela je svoj život posvetila radu s djecom i zajedno sa svojim suprugom projektu izgradnje zvjezdarnice u Korenici. Hvala joj za sve što je učinila za amatersku astronomiju. Danijela, ostat ćeš u našim sjećanjima i družit ćemo se s tobom svaki puta kada pogledamo u zvijezde.

Facebook @astronomskisavez