danijela mazarekicU petak 13. prosinca 2019. nakon kratke i teške bolesti preminula je učiteljica i tajnica Astronomskog društva Korenica Danijela Mazarekić. Danijela je svoj život posvetila radu s djecom i zajedno sa svojim suprugom projektu izgradnje zvjezdarnice u Korenici. Hvala joj za sve što je učinila za amatersku astronomiju. Danijela, ostat ćeš u našim sjećanjima i družit ćemo se s tobom svaki puta kada pogledamo u zvijezde.

thomas poschDana 5. tranja 2019. godine prerano je preminuo prof. dr. sc. Thomas Posch profesor na Sveučilištu u Beču, čovjek s dva doktorata koji je predavao astronomiju i astrofiziku, a cijelog se života zalagao za zaštitu noćnog neba i smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Neki od nas smo ga poznavali sa međunarodnih skupova o svjetlosnom onečišćenju kao velikog stručnjaka i nekoga tko je uvijek bio spreman pomoći stručnim savjetom. Svi smo mi zvjezdana prašina.

Dzoni StimacU nedjelju, 20. rujna 2015. nakon duge i teške bolesti preminuo je dugogodišnji član Akademskog astronomskog društva Rijeka Džoni Štimac. Pamtit ćemo Džonija po nesebičnom zalaganju i pomoći koju je u svakom trenutku bio spreman pružiti svakom astronomu. Bio je jedan od onih koji su svojim entuzijazmom i zalaganjem dali veliki doprinos razvoju astronomije u gradu Rijeci. Hvala mu za sve što je učinio za amatersku astronomiju, a ponajviše mu hvala na tome što je bio dobar čovjek i prijatelj. Džoni, vidimo se među zvijezdama.

demetrio morasU petak 19. lipnja 2015. premino je i pridružio se zvijezdama naš dragi kolega Demetrio Moras. Demetrio je bio osnivač Astronomskog društva Pordenone (Gruppo Astrofili Pordenonesi - GAP) na čijem je čelu kao predsjednik proveo posljednjih 35 godina. Pamtit ćemo ga kao pasioniranog astronoma amatera i dobrog organizatora i to ne samo astronomskih već i brojnih sportskih događanja i natjecanja. Na prijedlog koordinatora Koordinacije astronomskih društava Alpe-Adria Paola Corellija, zajednica astronoma amatera će se Demetrija prisjetiti na slijedećem susretu Alpe-Adria 13. rujna 2015. koji se ima održati u Malom Lošinju.

Facebook @astronomskisavez