Centar za posjetitelje i zvjezdarnica u Poljicama, još jedna kamera meteorske mreže i besplatni Internet na Humcu

Od 14. do 19. veljače glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević je boravio u Jelsi te su nastavljene aktivnosti u suradnji s Turističkom zajednicom Jelsa vezano za proglašenje Općine Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i područja oko eko-etno sela Humac prvim Međunarodnim parkom tamnog neba na našim otocima.
U proteklih nekoliko dana nastavljena su detaljna mjerenja svjetlosnog onečišćenja na području čitave općine, a na zgradi Poljoprivredne zadruge „Vrisnik" na Humcu je postavljena još jedna kamera Hrvatske meteorske mreže odnosno Globalne meteorske mreže koja za razliku od postojeće kamere može snimati cijelo nebo odjednom i bilježiti meteore (aktualne snimke i podaci dobiveni putem nove kamere mogu se pratiti na sljedećoj poveznici: http://istrastream.com/rms-gmn/?id=HR001Y). Pored nove kamere, na Humcu je uspostavljena bolja internetska veza te je osiguran besplatan pristup Internetu posjetiteljima na širem području oko zgrade Poljoprivredne zadruge „Vrisnik".
U srijedu je u Općini Jelsa održan sastanak na kojem su sudjelovali načelnik općine Nikša Peronja, predsjednik općinskog vijeća Ivan Grgičević, direktorica Turističke zajednice Jelsa Marija Marjan i glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, a bilo je riječi o aktivnostima provedenim tijekom prošle godine i proteklih dana, mjerenju svjetlosnog onečišćenja i dodatnom poboljšanju rasvjete na vjerskim i kulturnim objektima kako bi bila ekološki prihvatljivija, planu aktivnosti koje bi se trebale nastaviti u travnju te o rekonstrukciji zgrade bivše područne osnovne škole u naselju Poljica i njenoj prenamjeni u centar za posjetitelje sa zvjezdarnicom u svrhu daljnjeg razvoja astroturističke ponude na području Općine Jelsa. Naime, za potrebe izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju školske zgrade u Poljicama i daljnje aktivnosti oko proglašenja zajednice tamnog neba planira se prijava projekta na sufinanciranje Splitsko-dalmatinskoj županiji dok se rekonstrukcija i prenamjena zgrade u centar za posjetitelje i zvjezdarnicu planira financirati prijavom projekta na Ministarstvo turizma i sporta.
Projekt stvaranja novog turističkog proizvoda na području Jelse kroz proglašenje cijelog teritorija Općine Jelsa zajednicom tamnog neba, a područja oko eko-etno Humac parkom tamnog neba te izgradnja potrebne infrastrukture kao što je centar za posjetitelje sa zvjezdarnicom te osiguravanje drugih potrebnih sadržaja i usluga prvi je takav sveobuhvatan projekt usmjeren razvoju astroturizma u Hrvatskoj.

 

2021 hmm humac

Facebook @astronomskisavez