Prvi hrvatskom kongresu o svjetlosnom onečišćenju odlikovao je interdisciplinarni pristup ovom problemu. Brojni predavači okupili su se u Kongresnoj dvorani Turističkog naselja San Marino Sunny Resort Lopar za vikend 14.-16. lipnja kako bi se osvrnuli na problematiku za koju je sve više jasno da postaje globalni problem kako za ekosustav, tako i za ljudsko zdravlje, čemu je svjedočilo prisustvo brojnih zdravstvenih stručnjaka iz Hrvatske.

Kongres su otvorili Korado Korlević iz Višnjana te Andrej Mohar iz udruge “Temno nebo Slovenija” koji je imao odlučujuću ulogu u donošenju slovenske uredbe koja se još uvijek smatra najkvalitetnijim zakonom o svjetlosnom onečišćenju na svijetu. No, čak i tamo se javlja praksa pretjeranog osvjetljenja okoliša gdje nije potrebno.

Predavači su kratko predstavili svoje teme koje su detaljno razrađene u zborniku radova i predstavljaju kvalitetan izvor informacija za problematiku svjetlosnog onečišćenja. Na kraju kongresa donesena je i deklaracija kongresa:

 1. Ekološku rasvjetu u vanjskom okolišu potrebno je definirati kao rasvjetu s 2700K ili nize i ULOR 0% znaci 0% emisije svjetlosti iznad linije horizonta i zaključno rasvjeta mora biti opravdana.
 2. U radnom okolišu potrebno je koristiti rasvjetu od 2200K osim ako postoje posebni zahtjevi sto se tiče rada.
 3. U privatnom ambijentu preporuka je koristiti 2200 K ili niže.
 4. Potrebno je ograničiti potrošnju električne energije na 15 kWh po stanovniku.
 5. Potrebno je smanjenje intenziteta javne rasvjete nakon 23 sata na 50% ili niže uz ograničenje svjetlosne jakosti prometnica i pročelja. Potrebno je potpuno gašenje reklama i izloga nakon 23 h.
 6. Prilikom donošenja podzakonskih akata, dozvoljena maksimalna vrijednost umjetne rasvjete na prozorima mora biti 0.05 luxa ili niže. Maksimalna svjetlosna jakost na prometnica mora biti 0.5 cd/m2 ili niže. Svjetlosna jakost na pročeljima mora biti 1cd/m2 ili niže. Udaljenost između stupova na cestama ne smije biti manja 3.7x njihove visine.
 7. Zabrana osvjetljavanja naplatnih i benzinskih postaja, petlji i odmorišta autocesta. Izvan naselja nije potrebno rasvjetljavati.
 8. Operativne zvjezdarnice potrebno je posebno zaštititi proglašenjem zone zaštite.
 9. Pojam krajobrazna rasvjeta ne postoji u međunarodnoj struci i potrebno ga je izbaciti iz zakonske regulative.
 10. Norma EN13201 nije obavezna, treba se prestati pozivati na normu koja nije obavezna kod postavljanja javne rasvjete.
 11. Podzakonske akte vezane uz svjetlosno onečišćenje treba donijeti uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo.
 12. Smanjenje svjetlosnog onečišćenja je bitno prvenstveno radi zaštite zdravlja ljudi te biljnog i životinjskog svijeta i očuvanja ekosustava.

KongresRAB 2019 14

Korado Korlević

Facebook @astronomskisavez